Tuinkalender oktober
Vakantie, werk of andere prioriteiten, soms schieten de tuinklussen er in september bij in. Daarom is oktober een uitgelezen maand om alle achterstallige klusjes nog even snel in te halen voordat Koning Winter zijn intrede doet. Als het even meezit kun je in oktober – naast wind en regen − van fraai en mild najaarsweer genieten. Een ideale gelegenheid om alsnóg de tuin in te stappen en wat essentiële klussen te doen. Deze tuinkalender voor oktober helpt je daarbij graag op weg! Het najaar biedt een uitgelezen kans om je tuin op te knappen en een voorsprong op het voorjaar te nemen. Verschuil je dus niet binnen maar stap de tuin in en kijk wat er deze maand nog te doen/redden valt!
Tip: raadpleeg eventueel de tuinkalender voor september nog eens voor inspirerende tips voor het najaar.
Oktober: het ideale oogst en (om)plantseizoen
Het opharken van afgevallen bladeren is iets vanzelfsprekends maar heb je wel eens aan nieuwe vaste planten en heesters of zelfs complete bomen gedacht? Oktober is een perfecte maand om ze te planten. Denk aan voorjaarsbloeiers zoals de toverhazelaar of tweejarige planten zoals viooltjes. Ook blauwe druifjes kunnen tussen september en november geplant worden. Op die manier heb je in het vroege voorjaar alvast iets bloeiends in je tuin staan, waar je vast blij mee bent! Zo zullen sneeuwklokjes jouw tuin midden in de winter (januari) sieren. Krokussen en irissen zullen in februari vrolijk de kop opsteken en wat te denken van winterbloeiende heide met paarsroze tinten? Hiermee kun je alle kale plekken in jouw tuin mooi opvullen.
Fruitboom op het oog? Half oktober is uitermate geschikt om dit soort bomen te planten. De bodemtemperatuur is in deze maand nog best warm, alhoewel nachtvorst geen uitzondering vormt. Het voordeel van fruitbomen planten in oktober: de regen! De wortels van de bomen zullen het regenwater maar al te graag opnemen. Zelf heb je heerlijke appels en peren in het verschiet! Twijfel je welke appelboom je wilt aanschaffen? Bekijk dan onze Top 10 appelbomen!
Toch niet helemaal tevreden over de plaats van die ene plant of heester in je tuin of had je graag een groene haag gewild die het jaar erop meer privacy biedt? Grijp dan nu je kans! De wortels van planten, heesters en bomen blijven namelijk groeien totdat de bodem daadwerkelijk bevriest. Zo zijn planten in oktober vaak in rust waardoor je ze tijdens een bewolkte, windstille dag voorzichtig kunt verplaatsen. Het regenwater draagt vervolgens een natuurlijk steentje bij wat betreft watervoorziening. Wacht wel met verplaatsen tot het blad van de plant volledig afgevallen is.
Wist je al dat oktober een echte oogstmaand is? Handig wanneer je over wat druivenranken of een moestuin beschikt. Het oogsten van groenten, fruit en gewassen mag in de tuinkalender voor oktober dus niet ontbreken. Wat dacht je van het plukken van tomaten of rijpe druiven? Ook het oogsten van andere gewassen zoals komkommers, sla en bloemkool kunnen op jouw to-do lijst voor oktober staan.
Planten, heesters en bomen snoeien
Heggen, planten, bomen en heesters snoeien: overduidelijk iets voor de lente en het voorjaar zul je zeggen. Niets is echter minder waar. Zowel bomen als groenblijvende planten hebben baat bij een snoeibeurt die vlak voor hun winterslaap plaatsvindt. Hierdoor kunnen ze extra kracht opdoen om de winter te doorstaan. In het voorjaar zullen deze bomen en heesters dan in al hun pracht bloeien en groeien.
Steenvruchtbomen, zoals kersenbomen (Prunus Avium), perzikbomen (Prunus Persica), pruimenbomen (Prunus domestica) en walnotenbomen (Juglans regia) kunnen in oktober mooi teruggesnoeid worden. Rond deze tijd is de zon niet meer zo krachtig, waardoor snoeiwonden sneller genezen. Ook voorkom je bloedende takken door geringere sapstromen.
En hoe zit dat met berken, complete beukenhagen of planten en heesters zoals esdoorns? Ook deze bomen en planten kun je in oktober snoeien. Verwijder bijvoorbeeld uitstekende takken, voorkom wildgroei en knip de heg wat bij.
Heb je fragiele stam- of klimrozen in je tuin? In oktober kun je ze tot de helft (10cm boven de stam) inkorten. Je wilt immers niet dat de takken breken tijdens een eventuele herfststorm. Als de rozen volledig uitgebloeid zijn, kun je ze verwijderen. Let op de scheuten aan de stam. Deze zijn afkomstig van de wilde roos (de onderstam). Scheur de scheuten van de stam af, zonder ze te knippen. Op die manier voorkom je nieuwe uitlopers.
In het geval van rozen kan het overigens geen kwaad om ze in het voorjaar te mesten. Hierdoor zijn ze beter bestand tegen ziekten en plagen. Bovendien zal de roos meer energie hebben om prachtige bloemen met een open hart te vormen.
Mulchlaag aanbrengen
Afgevallen bladeren opharken, de heg snoeien, struiken inkorten, vaste tuinplanten bijknippen, het gras maaien: het levert je stuk voor stuk een berg tuinafval en daarmee organisch materiaal op. Zonde om dit regelrecht de groenbak in te gooien of af te voeren. Overweeg daarom eens een mulchlaag.
Met een laagje van blad- en groenafval bereid je je tuin voor op een warme zomer. Bodembedekkers zoals boomschors of houtsnippers zijn ook een optie!
Mulch is zeer goed voor de grond. Het vocht in de aarde zal minder snel verdampen waardoor je automatisch minder vaak met de tuinslang of gieter in de weer hoeft. Mulch is bovendien zeer duurzaam. Je hebt eventueel wel een hakselaar nodig om het tuinafval fijn te snipperen.
Het aanbrengen van een mulchlaag is een natuurlijke manier om je tuin op orde te houden. Naast een isolerende, beschermende laag biedt mulch veel voedingsstoffen voor planten en een humusrijke bodem. Ook onkruid steekt minder snel de kop op.
Wist je overigens dat mulchen ook voor planten in potten en bakken een verademing is? Dit soort planten hebben het sowieso al zwaarder dan de rest van de planten in je tuin en kunnen wel wat extra voedingsstoffen en bescherming gebruiken. Vorstgevoelige planten zoals olijfbomen en oleanders kun je overigens maar beter op een droge vorstvrije plek in de schuur, een tuinkastje of in de garage zetten.
Gazon onderhoud
Als het gras in jouw tuin de hoogte inschiet moeten de alarmbellen zo langzamerhand gaan rinkelen: beter laat grasmaaien dan nooit!
Het is namelijk geen goed idee om het gras maar te laten voor wat het is en te wachten totdat er een laag sneeuw overheen valt. Vanwege de hoge bodemtemperatuur kun je je gazon in oktober namelijk prima maaien. Je wilt immers niet dat jouw grasmat met mos gepaard gaat en op viltachtige lagen zit je waarschijnlijk ook niet te wachten.
Gooi het gemaaide gras daarom meteen weg en laat het niet dagenlang in je tuin rondslingeren. Gemaaid gras breekt in het najaar minder goed af, waardoor lucht en water het gazon niet goed kunnen bereiken.
Tot slot is het aan te raden om je gazon (en border) in oktober van wat kalk te voorzien en met kalk te strooien (niet te uitbundig uiteraard!). Hierdoor zullen onkruid en mos weinig kans hebben om je gazon te overwoekeren. Ook behoud het gras een mooie, donkergroene kleur met de juiste zuurtegraad.
Heb je de tuinkalender voor september en oktober bekeken en wil je snel nog wat groenblijvende planten, tweejarige planten, zelfhechtende klimmers of bomen en heesters aanschaffen? Dat kan makkelijk online via de webwinkel van Bomenenzo. Hier kun je een account aanmaken, waardoor de afhandeling van jouw bestelling als een speer gaat! Vervolgens kun je jouw product gratis afhalen of via de aanplantservice in je tuin laten plaatsen.
Wil je alvast weten wat de toekomst voor je in petto heeft? Lees dan de tuinkalender november en tuinkalender december.
Terug