Zelf fruit oogsten: waar moet je op letten?
Van bramen, frambozen en vijgen tot appels, peren en pruimen: je hoeft niet over een boomgaard te beschikken om van vers geoogst fruit te genieten. Pluk de dag met fruitbomen uit eigen tuin! In deze blog lees je alles over het oogsten van peren, appels, vijgen en meer. De meeste fruitsoorten kunnen vanaf zomer (juni) tot en met herfst (september/oktober) geplukt worden. Laat je inspireren!
Wanneer appels plukken
Appels kunnen vanaf eind september tot half oktober geplukt worden. Wanneer je de appel ietsjes draait en de steel makkelijk van de boom loskomt, kun je de appels oogsten. Kijk ook naar de schil van appels: het deel van de appel dat veel zonlicht krijgt, zal rood kleuren (afhankelijk van de soort). Vallen de appels vanzelf van de boom? Raap ze dan bijeen om ziekten en plagen te voorkomen.
Soorten
Zoals je misschien al weet zijn er talloze appelsoorten die zowel in september als oktober geoogst kunnen worden. De appels van appelboom Ecolette hebben een friszoete smaak. Ze zijn uitermate geschikt voor de biologische of particuliere tuin. Appelboom Golden Delicious (malus domestica 'Golden Delicious') beschikt over zacht zoete appels die goed in de smaak vallen. Bekijk ook andere appelbomen, zoals appelboom Elstar (malus domestica Elstar') en appelboom Jonagold (Malus domestica 'Jonagold') die van de appels oogsttijd een feest maken.
Extra: Wist je dat appelbomen in het voorjaar een prachtige wit/roze bloesem hebben?
Peren oogsten welke maand?
Liefhebber van peren? Van september tot en met oktober is het zo ver! Voor peren geldt namelijk hetzelfde als voor appels: Wanneer ze makkelijk loslaten, kunnen ze geoogst worden. Rijpe peren kun je vaak iets induwen.
Perenbomen zijn een mooie verrijking van de tuin, maar het kan even duren voordat ze vruchten hebben. Het duurt meestal zo’n drie jaar voordat je peren kunt oogsten. Wil je genieten van de heerlijke smaak? Laat de peren dan een aantal dagen op kamertemperatuur rijpen.
Soorten
Er wordt onderscheid gemaakt tussen handperen en stoofperen. Wil je handperen oogsten? Kies dan soorten, zoals perenboom Conference (Pyrus Communis 'conference'). Deze perensoort is sappig van smaak en zeer geschikt voor consumptie. Handperen zijn te herkennen aan een zachte, geel/groene schil. Stoofperen, zoals het ras Gieser Wildeman (Pyrus communis'Gieser Wildeman') krijgen een dieprode kleur en zoete smaak wanneer je ze kookt – ideaal voor gerechten en desserts.
Bekijk ook andere perenbomen, zoals de Franse perenboom Saint Remy (Pyrus communis 'Saint Remy') met rode blos of perenboom Williams (Pyrus communis 'Williams') met zoetsappige smaak, vol aroma.
Extra: in het voorjaar bloeien perenbomen met witte bloesem!
Wanneer groene vijgen plukken
Zoete vijgen van je eigen vijgenboom plukken? Dat kan met een vijgenboom (Ficus Carica) in de tuin. Deze kleine ‘wonderboom’ voegt een vleugje tropische flair aan jouw tuin toe en zal onder ideale omstandigheden (dat wil zeggen met veel warmte en zon) zelfs drie keer per jaar vruchten produceren.
In het noordelijke klimaat kun je de vijgenboom waarschijnlijk een keer per jaar oogsten, dat wil zeggen rond augustus, september en oktober. Rijpe vijgen zijn te herkennen aan een gele of donkere kleur en zachte textuur. De takken van vijgenbomen hangen vaak iets door en de vruchten hangen laag aan de boom.
Tip: Plant de vijgenboom tegen een muur op het zuiden. Op die manier staat hij beschut en warm. In sommige gevallen kun je na de winter zelfs opnieuw vijgen plukken!
Hoe fruit bewaren
Nu je weet wanneer je appels kunt plukken, peren kunt oogsten en wanneer groene vijgen rijp zijn, vraag je je misschien af hoe je fruit kunt bewaren. Appels en peren kunnen over het algemeen langer bewaard worden dan kleinfruit, zoals bessen, frambozen, aardbeien en bramen.
Appels met een dikke schil, zogenoemde bewaarappels, kunnen redelijk lang bewaard worden, mits ze op een vorstvrije en koele plek liggen. Dat geldt bijvoorbeeld voor appelsoorten zoals: Braeburn, Jonagold, Elstar en Boskoop.
Handperen kunnen tot een paar dagen binnen of buiten de koelkast bewaard worden. Leg ze bijvoorbeeld een paar dagen tot een week in de fruitschaal, zodat ze verder rijpen en zacht worden. Let wel op een koele plek.
Vijgen worden bij voorkeur in de koelkast bewaard (tussen 1 en 4 °C) om houdbaarheid en versheid te garanderen.
Zelf fruit oogsten: overige fruitsoorten
Interesse in een kersenboom, pruimenboom, bessenstruik of perzikboom? Bekijk hier per fruitsoort, wanneer je wat kunt plukken:
Bramen
Bramen worden in augustus en september geoogst. Je herkent ze aan de blauwzwarte kleur. Bewaar ze op een droge, luchtige plaats en geniet van een portie Vitamine C.
Druiven
Druiven kunnen in de nazomer, dat wil zeggen: eind augustus, begin september geoogst worden. Hoe langer ze in de zon aan de struik blijven hangen, des te zoeter ze smaken!
Frambozen
Herfstframbozen kunnen vanaf begin augustus tot en met begin oktober geplukt worden. Zomerframbozen in juni en juli. Draai ze voorzichtig van het steeltje af en kijk uit dat ze niet breken.
Kersen
Kersen worden in juni en juli geplukt. Wat dacht je van kersenboom Kordia (Prunus Avium 'kordia') met donkerrode kleur en heerlijk zoete kersen?
Kiwi
Altijd al kiwi’s uit eigen tuin willen plukken? Plant een kiwiboom! Kiwi’s rijpen in de herfst en kunnen vanaf eind oktober geplukt worden.
Perziken
Heb je de perzikbomen al gezien? Wanneer de schil een goudgeel tot roodachtig kleurtje krijgt en het vruchtvlees zacht aanvoelt, kun je perziken plukken. Meestal tussen juli en september.
Heb je de smaak te pakken gekregen en wil je een heel voedselbos in je tuin creëren? Lees dan onze tips en tricks in de blog ‘Ontwerp je eigen voedselbos’.
Heb je vragen over een specifieke fruitboom en wens je meer nuttige informatie? Bekijk de productspecificaties van jouw beoogde boom of struik of neem gerust contact op met de tuinspecialisten van Bomenenzo.nl.
Terug